26 Kasım 2014 Çarşamba

Eserin Adı : Ölümcül Kimlikler
Eserin Orjinal Adı : Les Identites Meurtrieres
Yazar : Amin Maalouf
Yayınlanma Tarihi ve Yeri : 2000,İstanbul
Yayın Evi : YKY 
Türü : Deneme
Sayfa Sayısı : 133
Puanım : 4
Konusu : "Bana 'içimin derinliğinde' ne olduğu sorulduğunda, bunda herkesin 'içinin derinliğinde' ağır basan tek bir aidiyetin, bir bakıma 'kişinin derin gerçekliğinin', doğarken ebediyen belirlenen ve artık değişmeyecek olan 'öz'ünün varolduğu inanışı yatıyor; sanki geri kalanın, bütün geri kalanın -özgür insan olarak katettiği yolun, benimsediği inanışların, tercihlerin, kendine özel duygusallığının, yakınlıklarının, sonuçta yaşamının- hiçbir önemi yokmuş gibi."
Kimlik insanın zamanın içindeki incelişinde onu dünyaya bağlayan bir ayna.

Amin Maalouf, Ölümcül Kimlikler'de çok yönlü ve saydam bir sorgulamanın eşiğinde, aynadaki görüntünün tutulabileceğine işaret ediyor.

Ölümcül Kimlikler, dünyanın yeni zamanlarında insanlığın küllerinden kuracağı düzenin temeline konan bilge bir taş.

Kitap Hakkındaki Yorumum :

Kısa bir deneme kitabı yazmış Amin Maalouf, önce kendi kimliğinden yola çıkmış Lübnanlı bir Hristiyan olarak Fransa'ya yerleşmiş olmasındaki durumdan. Hangisini kendi kimliğim saymalıyım diyor, Lübnanlı olmayı mı? Hristiyan olmayı mı? Fransız olmayı mı? Bu benim gibi babasıyla annesi farklı ülkenin insanları olan çocuklarda da sıkça görülen bir kimlik sorunu. İki ülkenin kimliğini de tam olarak taşıyamıyorsunuz üzerinizde ve bu da yeni bir kimlik oluşturuyor ister istemez. Günümüzün batı ve doğu toplumlarını, aslında çok ılımlı olan İslam'ın geldiği noktanın sebeplerini ve insanların kimlik tanımlarının yıllar içerisinde nasıl değiştiğini sizi oldukça ikna eden bir ispatlamayla kaleme almış. Gittikçe kutuplaşan toplumumuz için önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Dilin bir toplum olmadaki etkisinden bahsettiği bölümler oldukça ilgi çekici. Günümüz de globalleşen dünyanın bizi tek tipliliğe sürüklediğinden ve bazı tepkilerin aslında bu korkudan kaynaklandığını vurgulamış ki buna katılıyorum. Okunması gereken bir kitap. Buyurun okuyun efendim. Sevgiler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder